Skip to content Skip to footer

Crònica d’un any (JazzGranollers Records, 2020)
JazzGranollers Ensemble & Lluís Vidal

Carme Canela, veu
Apel·les Carod, violí
Òscar Latorre, trompeta
Pablo Mainetti, bandoeó
Vic Moliner, contrabaix
Santi de la Rubia, saxos tenor i soprano
Joan Sanmartí, guitarra elèctrica
Pablo Selnick, flauta travessera
David Xirgu, bateria

Lluís Vidal, piano, composicions i direcció

Un dia va arribar a les meves mans un llibre de composicions d’Hermeto Pascoal, Calendário do som, un recopilatori de les 365 peces que el compositor brasiler va compondre, una per cada dia de l’any del seu 60è aniversari, a manera d’homenatge a totes les persones del món que complien anys. Aquesta obra insòlita va ser el detonant per a idear Crònica d’un any. Jo ni volia ni podia ser tan prolífic com el mestre Hermeto, però em vaig proposar escriure una peça cada mes durant tot un any, concretament el 2013.

Pel què fa a la instrumentació, el meu plantejament va ser compondre dues peces per a piano, set duos per a piano i diferents instruments, un trio per a piano, contrabaix i bateria i dues peces per a un ensemble, integrat per tots els instruments. Els instruments triats van ser: flauta, bandoneón, violí, saxo tenor, trompeta, guitarra elèctrica, veu, contrabaix i bateria. Els intèrprets, cada un d’ells curosament escollit prèviament, han estat presents i determinants a l’hora d’escriure la música d’aquesta obra en la que queda reflectida bona part del meu univers musical.

Vull donar molt especialment les gràcies als músics que amb el seu talent i generositat han fet possible aquesta producció. Alguns d’ells han estat companys en un munt de projectes; d’altres, he tingut la sort de tenir-los com a alumnes a l’ESMUC. Amb tots i cada un d’ells ha estat un gran plaer compartir aquesta música. També vull agrair moltíssim la complicitat i saviesa del tècnic de so, Jordi Vidal, amb qui he compartit molts enregistraments des dels meus inicis com a músic. Sense ell aquest disc no hauria estat possible.

Finalment vull donar les gràcies a l’amic Joan Sanmartí i a JazzGranollers que han recolzat aquest projecte fent-ne possible l’estrena en el 28è Festival de Jazz de Granollers i l’edició del disc

— Lluís Vidal